Vizitatori online

Invisible

vineri, 6 august 2010

Ciorbita taraneasca de perisoare









Cand numesc o ciorba ca fiind taraneasca, asta inseamna ca este facuta cam cu ce am prin casa, fara a respecta o reteta anume. Nu stiu daca are gustul ciorbei din restaurant (sigur nu!), dar a iesit buna si a satisfacut foamea familiei mele, acesta si fiind scopul meu initial.
Avem nevoie de urmatoarele:
1. 300-500 gr. carne tocata amestec (porc si vita)
2. legume: 3 cartofi, 2 morcovi, 1 telina, 2-3 cepe, 3 rosii, 1-2 buc. ardei gras, 1 legatura de patrunjel sau leustean verde (sau uscat)
3. 2 linguri cu orez
4. 1 litru bors
5. 3 oua.
Se procedeaza astfel: se pune la fiert apa pentru ciorba (2-3 litri). Legumele se curata, se spala si se toaca cubulete (cartofii mai mari), dupa care se adauga in oala. Cand aproape au fiert legumele, se adauga rosiile decojite si taiate cubulete, precum si borsul (fiert sau nu in prealabil; poate fi si rece). Daca doriti, puteti adauga in acest preparat si 2 linguri de orez, pentru consistenta. Reteta originala asa reclama, insa eu am preferat sa pun cartofi in ciorba, desi nu prevede legea.
Perisoarele se pregatesc astfel: orezul se spala si se fierbe pe jumatate intr-un ibric, cu o cana de apa. Dupa ce s-a fiert, se scurge apa si se lasa orezul la racit. Se amesteca apoi cu carnea rece (tinuta la frigider), 1 ou intreg, patrunjelul spalat si taiat foarte fin, sare si piper dupa gust. Cu mana umeda (o trecem prin jetul de apa) se formea perisoare, care se adauga in ciorba cand aceasta fierbe la foc mediu (dupa ce s-a adaugat borsul in prealabil). Se lasa 3-4 minute, apoi se adauga 2 oua batute, dupa care se stinge focul. Se presara patrunjel sau leustean taiat fin. Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu