Vizitatori online

Invisible

luni, 16 august 2010

Pui în stil mediteranean cu rozmarin











Acest preparat este denumit "în stil mediteranean" deoarece reţeta cuprinde şi ingrediente din ţările ce înconjoară superba întindere de apa, cum ar fi rozmarinul, lămâia, sosul de soia, uleiul de măsline. Dacă aş fia avut şi busuioc, tabloul era aproape complet, însă busuiocul nostru este mult prea puternic pentru a fi folosit în mâncăruri, cel folosit de italieni având o aromă mult mai soft. Multitudinea de legume este specific românească, însă am ales să fac acest preparat cu multe legume şi nu cu o garnitură clasică, întrucât este sezonul lor şi vreau să ma bucur din plin de toate binecuvântările naturii. Şi apoi, ador legumele iar copiii mei le manâncă mai bine aşa.
Din start vă spun că preparatul este gustos, dulceag şi săţios, dar pentru că am călit în ulei atât carnea cât şi legumele, a ieşit cam uleios, cerând la servire în mod imperativ şi o salată alături. Dacă doriţi varianta litgh, vă recomand să căliţi doar carnea, pentru a-şi lua aromele, iar legumele să le băgaţi direct la cuptor, doar cu 1-2 linguri de ulei, pentru a ieşi un preparat dietetic.
Avem nevoie de:
1. 1-2 piepţi de pui
2. Legume: 1-2 cepe, 1-2 morcovi, 1-2 ardei graşi, 1 cutie ciuperci, 1-2 cartofi, 1 vânătă potrivită, 4-5 roşii
3. Verdeaţă (pătrunjel sau mărar) şi crenguţe de rozmarin (dacă nu aveţi, ceea ce este foarte probabil, folosiţi uscat)
4. 1-2 linguri sos de soia, 1-2 liguri ulei de măsline, sucul de la 1/2 de lămâie, sare şi piper.

Procedam astfel:
- carnea o dezosăm, o feliem şi o asezonăm cu sosul de soia, sare şi piper, după care o lăsăm la marinat în frigider, până ce sunt gata legumele.
- vânăta o curăţăm, o tăiem cubuleţe şi o opărim într-un vas cu apă cu sare, pentru a se scurge din legumă substanţa amară. Când apa clocoteşte, adăugăm cubuleţele de vânătă, acoperim vasul şi stingem focul. Lasăm să se înnăbuşe cam 3-5 minute. După acest timp, scotem vânăta şi o punem la scurs într-o strecurătoare.
- spălăm şi celelalte legume şi le curăţăm. Ceapa o tăiem feliuţe iar cartofii, ardeii şi morcovul, le tocăm cubuleţe.
- într-un vas de teflon punem la călit bucăţile de piept de pui, în uleiul de măsline, la care adăugăm crenguţele de rozmarin. Asezonăm cu sucul de lămâie. După ce s-a călit carnea, o scoatem şi o lăsăm deoparte. În acelaşi vas punem la călit legumele (nu mai adăugaţi ulei, căci eu aşa am făcut şi am greşit, mâncarea ieşind prea grasă). Legumele se vor căli puţin în uleiul rămas de la carne şi în sucul propriu lasat de acestea. Tigaia mea nu a putut găzdui toate legumele deodată, aşa că le-am călit pe rând.
- într-o tavă sau alt vas pentru cuptor (mai înalt, oricum) aşezăm legumele trase la tigaie şi carnea călită în condimente, aruncând însă crenguţele de rozmarin. Aşezăm rondele de roşii deasupra, verdeaţa tocată mărunt şi adăugăm 1/2 cană de apă. Se dă la cuptor aproximativ 25-35 de minute.
- servim preparatul cald, cu salată de roşii sau cu murături. Poftă bună!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu