Vizitatori online

Invisible

miercuri, 25 august 2010

Spaghete cu busuioc pe pat de vinete


Acest preparat, cu gust dulce-sărat, este importat tot din însorita Italie, bineînţeles. Mama a adus cu ea o mulţime de reţete interesante, pe care intenţionez să le încerc. Aceasta este una dintre ele. Si pentru că fiul meu este un mare împătimit al spaghetelor, am încercat-o! Aş putea spune că a ieşit mai mult o budincă, dar ceva gustos, oricum.

Avem nevoie de:
1. 1 formă pentru blat cu tub la mijloc
2. 2 vinete potrivite
3. 300 g spaghete
4. 4-5 roşii copte, potrivite ca mărime
5. 100-150 brânză de oaie, sărată şi tare (puteţi pune ce brânză aveţi la dispoziţie, dar nu trebuie să fie foarte dulce deoarece preparatul poate ieşi greţos)
6. 1 linguriţă busuioc
7. 4-5 căţei de usturoi
8. ulei de măsline.
Procedăm astfel:
- fierbem spaghetele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, având grijă să rămână totuşi puţin mai tari (sa fie "al dente", cum spune italianul), le scurgem de apa şi le lasam deoparte.
- curăţăm de coajă vinetele (eu nu le-am curăţat şi m-au enervat când am gustat preparatul, întrucât la copt, cojile feliilor de vinete deveniseră tari), le tăiem în felii subţiri şi le sărăm.
- într-o tigaie teflonată prăjim în puţin ulei de măsline vinetele (nu trebuie să le prăjim prea mult, pentru a nu se arde; ele trebuie doar să se înmoaie puţin), alături de 2-3 cătei de usturoi, curăţaţi de coajă, dar lăsaţi întregi.
- scoatem feliile de vinete pe un şerveţel, pentru a absorbi surplusul de ulei.
- între timp opărim roşiile în apă fierbinte şi le decojim, după care le tăiem mărunt.
- adăugăm în roşii sare şi linguriţa de busuioc.
- într-o altă tigaie curată, punem 1-2 linguri ulei de măsline şi imediat adăugăm rosiile tăiate mărunt.
- fierbem roşiile câteva minute, până se leagă sosul bine, după care adăugăm spaghetele fierte.
Amestecăm bine totul.
- dăm cubul de brânză pe răzătoare (partea cea mare) şi adăugăm brânza peste spaghetele cu roşii, mestecând bine.
- aşezăm în forma de blat felii de vinete prăjite (1/2 din cantitate), una lângă alta, tapetând astfel pereţii formei. Peste acestea aşezăm spaghetele şi nivelăm frumos. Peste spaghete aşezăm feliile de vinete care au mai rămas. Forma nu trebuie unsă deoarece se va lasa destul ulei din vinetele prăjite.
- dam preparatul la cuptor, la foc mic (160 grade), aproximativ 35-40 minute.
- după ce s-a copt, scoatem preparatul şi îl lăsăm în formă la răcit, cam 10 minute. Răsturnăm pe un platou spaghetele cu vinete şi radem puţină brânză deasupra, pentru decor.

Tăiem felii şi servim imediat. Este o reţetă simplă, dar foarte gustoasă. Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu