Vizitatori online

Invisible

miercuri, 15 septembrie 2010

Consecinţele obezităţii la copii şi adolescenţi

Acesta se doreşte a fi un semnal de alarmă, atât pentru părinţii care au copii supraponderali, cât şi pentru restul părinţilor, ai căror copii pot avea acumulări excesive în greutate, dacă menţin un stil de viaţă nesănătos! Nu trebuie să pierdem niciun minut în a lua deciziile cele mai potrivite care privesc sănătatea şi chiar viaţa copiilor noştri!
Nu sunt nutriţionist, dar cum obezitatea a fost declarată deja boala secolului XXI, consider că acest fenomen ar trebui să ne îngrijoreze pe toţii. Eu am făcut-o deja, când, de câţiva ani încoace, observ pe stradă tot mai mulţi copii dolofani, care au un stil de alimentaţie haotic şi ai căror părinţi par să nu se îngrijoreze de consecinţele pe care obezitatea poate să le aibă asupra sănătăţii copiilor lor.
Avem tendinţa de a le oferi copiilor noştrii tot ceea ce îşi doresc, ceea ce nu este neapărat un lucru de condamnat, dar care scăpat de sub control, poate crea suferinţă copilaşilor, ei neputând să conştientizeze ce anume le poate face rău. Cunosc mămici care şi-au crescut copilul cu cremă Danette sau cu sticla de Pepsi lângă pat (suc pe care îl consuma în loc de apă) iar aceşti copii în prezent au multe kilograme în plus sau sunt în pericol permanent de a face diabet zaharat. Este deci o realitate faptul că există copii obezi sau copii cu probleme metabolice, de la vârste din ce în ce mai fragede, aşa că personal am sentimentul că acest aspect al sănătăţii celor mici nu ar trebui neglijat sub nicio formă!


Am găsit câteva articole străine pe acest subiect, care au fost scrise de persoane autorizate, şi pe care doresc să le pun la dispoziţia mamelor care sunt interesate de starea de sănătate sau de pericolele care îi pândesc din umbră pe copiii lor!

Se estimează că o treime dintre copiii planetei sunt consideraţi obezi, o afecţiune care este uşor de recunoscut. Creşterea nesanatoasă în greutate este direct responsabilă pentru o varietate de boli şi decese în Statele Unite, de exemplu. Principalele două cauze ale obezităţii la copii si adolescenţi sunt: dieta săracă, lipsită de nutrienţi şi lipsa de exerciţiu fizic.




Conform Academiei Americane de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi, obiceiurile alimentare nesănătoase şi lipsa activităţii fizice sunt principalii factori declanşatori ai obezităţii din copilărie.
Efecte obezităţii: obezitatea conduce în timp la o stimă de sine scăzută şi depresie, în multe cazuri. Copii devin de cele mai multe ori ţinta ironiilor celor din jur şi nu sunt acceptaţi de către colegii lor, atunci când sunt supraponderali. Alte probleme emotionale se pot dezvolta, inclusiv dependenţa, tulburări obsesiv-compulsive şi de anxietate. Fizic, copiii încep să sufere din cauza unor complicaţii, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune arterială şi dificultatea de a dormi. Copiii si adolescentii care sunt obezi se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace la vârsta adultă.
Deoarece, de obicei, obezitatea este o problemă de familie, toată lumea în familie are un potenţial real de a deveni mai sănătoasă atunci când copiii sunt puşi să urmeze o dietă. Cheia reuşitei dietei este reducerea numărului de calorii în fiecare zi şi de creştere a activităţii fizice, fapt de care pot beneficia toţi membrii familiei. Gustările servite în casă ar trebui să fie limitate doar la opţiuni sănătoase (fructe, legume, cereale) şi de planificare a maselor, care ar trebui să ia în considerare mărimea porţiilor, precum şi conţinutul acestora.




Părinţii au deci responsabilitatea de a controla aportul alimentar şi activităţile copiilor lor! Părinţii ar trebui să devină, de asemenea, modele pentru copii şi un bun exemplu privitor la modului de a mânca şi de a exercita acest drept regulat. În paralel, este important să limităm timpul copilului pentru privitul la televizor dar şi acela petrecut la jocurile video. Este bine să explicaţi copiilor de ce anume trebuie să facă aceste eforturi şi de ce oamenii ar trebui să mănânce controlat, produse care să nu aibă o valoare calorică ridicată.
Numărul de copii supraponderali şi adolescenţi a crescut dramatic în ultimii ani. Din cauza stigmatizării sociale pe care o implică acest fenomen, fiind supraponderali în timpul copilăriei, poate fi ceva extrem de dificil pentru un copil şi poate duce la probleme de adaptare şi chiar de sănătate mintală, care durează şi în maturitate. Un copil supraponderal ar putea suferi de anxietate, ceea ce duce la comportamente distructive sau retragerea faţă de la prieteni şi familie. Anxietatea socială poate rezulta din tachinarea la care este supus copilul şi chiar hărţuirea acestuia. Anxietate adesea interferează cu învăţare, ceea ce poate duce la performanţe şcolare slabe.



Fiind supraponderali în timpul copilăriei, aceasta poate provoca depresie. Un copil supraponderal se poate simţi trist sau deznădăjduit iar etapele lui de dezvoltare ar putea fi mai grele decât cele ale colegilor lui. Un copil deprimat îşi poate pierde interesul pentru activităţile plăcute pe care le desfăşura anterior, alegând să evite compania prietenilor şi a familiei. Copii supraponderali dezvoltă în timp un risc mai mare de sinucidere decât ceilalţi copii care au o greutate sănătoasă! De asemenea, adolescenţi supraponderali sunt expuşi riscului de a dezvolta tulburări de alimentaţie, cum ar fi cheful de a mânanca excesiv, bulimia nervosă şi anorexia nervoasă. Mâncatul dezordonat poate cauza excesul de greutate al unui adolescent şi pierderea controlul asupra greutăţii sale.



Efectele sociale ale obezităţii la copii
- Ţinte de agresiune:
Eliminând orice alt factor negativ pentru sănătatea unui copil, obezitatea creşte probabilitatea ca acesta să fie mai agresat de alţi copii cu până la 63 de procente. Copiii pot fi cruzi. Acest cruzime poate avea efecte semnificative asupra psihicului copiilor care luptă cu obezitatea. Copiii obezi au o dorinţă de a merge la şcoală mult mai mică decât cea a copiilor care au o greutate normală.
- Slabe abilităţile sociale
Potrivit Clinicii Mayo, copiii obezi afişează adesea aptitudini sociale mai sărace decât colegii lor cu greutate normală. Stigmatizarea socială a copiilor obezi duce la probleme de stimă de sine, care deseori conduc la o stigmatizarea socială mai mare. Când un copil se simte izolat în mod constant, denigrat şi neajutorat, acţiunile sale care rezultă într-un context social, ar putea fi împiedicate. Ciclul continuă apoi, întrucât competenţe sociale slabe conduc adesea la agresiunii şi mai mari.
- Depresie
Continua stima de sine scăzută şi deznădejdea conduc de cele mai multe ori la o funcţionare proastă a copilului la şcoală şi în contexte sociale, ceea ce declanşează depresia copiilor obezi. Chiar dacă depresia este o problemă psihologică şi că mulţi copii obezi au de-a face cu ea, de cele mai multe ori depresia are ramificaţii sociale nebănuite. Copiii s-ar putea retrage din activităţile de care s-au bucurat odată, să câştige în greutate suplimentară, nu mai doresc să-şi petreacă timpul cu familia sau cu prietenii sau să acţioneze în contexte sociale.



Pentru mulţi dintre părinţii care sunt împărţit între mai multe sarcini, atât la muncă cât şi acasă, este mai convenabil de a oferi mese rapide copiii lor. Ele încep, în general, cu semipreparate industriale şi se încheie cu dulciuri sau alte lucruri de acest gen. Acest program este urmat zi după zi, ceea ce devine în final un obicei, un obicei prost de a mânca produse atractive în aparenţă, dar care nu au proprietăţile nutritive şi vitaminele necesare pentru ca aceşti copii să crească puternici şi sănătoşi. Pentru aceşti părinţi, care de obicei sunt cei care nu au timp, cel mai important lucru este acela de a satisface foamea copiilor lor, fără a-şi face griji dacă aceste produse pot compromite viitorul sănătăţii copiilor lor. Părinţii, la fel ca mulţi bunici, privesc de asemenea cu indulgenţă tendinţa copiilor de a exagera cu cantitatea de alimente consumate. Ei oferă un meniu zilnic fără a ţine seama de controlul grăsimilor, al zaharurilor şi al altor componente care conţin grăsimi. Există mai multe informaţii aceesibile pe această temă, dar obiceiurile alimentare se schimbă în continuare în mai rău. În mod ideal, spun expertii, un copil trebuie să consume aproximativ două mii de calorii pe zi, iar jumătate dintre acestea ar trebui să fie acoperite de hidraţi de carbon, a treia parte din grăsimi şi restul din proteine. Dar, în loc de a mânca pâine, orez sau legume, copiii mănâncă bomboane şi consumă băuturi racoritoare.




Sedentarismul la copii
În afară de consumul de alimente bogate în grăsimi, stilul de viaţă sedentar a devenit o regulă pentru cei mai mulţi dintre copiii obezi. Practic, activitatea fizică este esenţială pentru creşterea şi sănătatea lor. Aşadar, tocmai stilul de viaţă care a condus copiii la acumularea de kilograme în exces, trebuie schimbat! Cele mai multe dintre activităţile zilnice ale acestor copii sunt concentrate în jurul televizorului, al computerului si al jocurilor video. Multe familii, din lipsă de timp sau comoditate, lasă copiii în faţa televizorului toată după-amiaza, în loc de a merge în parc cu aceştia sau de adesfăşura orice altă activitate care să implice mişcarea. Jocurile în aer liber, excursiile, sportul, etc, sunt tot mai des înlocuite cu activităţile sedentare.




Alţi factori favorizanţi ai obezităţii:
Alături de existenţa unor obiceiuri alimentare nesănătoase şi inactivitatea fizică, vârful de lance pentru care un copil este supraponderal, mai sunt şi alţi factori care au influenţă asupra obezităţii infantile. Acestea pot fi influenţe sociale, fiziologice, problemele metabolice şi genetice. Un copil cu părinţi obezi, de exemplu, este predispus să fie şi el obez, de asemenea. Fie datorită unor probleme sociale, a obiceiurilor alimentare nesănătoase sau geneticii, obezitatea poate să apară, de asemenea, în cazul în care copilul suferă de o tulburare de naură psihologică.


Consecinţele obezităţii infantile

Obiceiurile rele dobândite în copilărie poate conduce un copil la suferinţe multiple, care constituie motive de îngrijorare, în special pentru sănătatea lor. Riscul de a dezvolta tulburări în timpul adolescenţei este un exemplu clar a ceea ce se poate întâmpla dacă copilul obez nu beneficiază de un tratament şi o îngrijire adecvată pentru a-i fi schimbată dieta şi stilul de viaţă. Anterior, obezitatea a fost o problemă pentru adulţi. Astăzi, această diferenţă aproape nici nu mai există. Puteţi diagnostica copilul obez cu probleme de sănătate grave, cum ar fi: diabetul de tip 2, hipertensiune arterială şi colesterolul ridicat. În afară de aceasta, copiii pot dezvolta probleme psihologice: intimidarea sau respingerea de către colegi, ceea ce poate duce la o stimă de sine scăzută. Ei sunt marginalizaţi pentru felul cum arată, şi tot ceea ce ajung să simtă poate genera tulburări, cum ar fi bulimie, anorexie, depresie, şi chiar să conducă la un comportament extrem, cum ar fi consumul de droguri şi alte substanţe nocive.

Consecinţele pe care obezitatea le poate provoca la copii: probleme cu oasele şi articulaţiile, dificultăţi de a practica un sport sau de a exercita alte procedee fizice, din cauza dificultăţi de respiraţie şi oboseală, tulburări de somn, maturitate prematură (la fetele obeze poate apărea înainte de pubertate ciclul menstrual neregulat sau diferite alte tulburări hormonale, etc.), hipertensiune, colesterol mărit şi boli cardiovasculare, diverse afecţiuni hepatice, oboseală, depresie, degradare psiho-afectivă şi emoţională, stima de sine scazuta, izolarea socială, discriminare, tulburări care duc la anorexia nervosa şi bulimie, probleme de piele, apariţia diabetului zaharat, etc..
Experţii spun că obezitatea apare atunci când persistă în copilărie şi în adolescenţă, iar dacă simptomele nu sunt tratate mai devreme, este foarte probabil că va persista şi la maturitate. Ceea ce nu s-a schimbat în timpul copilăriei, cu atât mai dificil va fi de schimbat sau de tratat în deceniile ulterioare! Copilăria este o etapă în care toate obiceiurile (sau aproape toate) este posibil să aibă legătură cu obiceiurile şi comportamentele de la vârsta adultă. Din acest motiv, este necesar ca toţi cei care sunt direct sau indirect implicaţi în lumea copiilor, să îşi concentreze eforturile pentru a face din educaţia copiilor lor una dintre cele mai bune. Care să asigure o viata sanatoasă, în orice caz! Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că sănătatea este un element important în balanţa sănătăţii copiilor.

Ce putem face deci?

Obiceiul de a mânca bine! Unul dintre obiceiuri care pot preveni obezitatea infantilă este acela de a crea un obicei la copii în a mânca bine. Daţi-le alimentele corecte încă de la naştere, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a păstra în stare bună sănătatea copiilor voştri.
Şi totul începe cu lapte, şi apoi cu gem, şi apoi cu alte meniuri. Este necesar pentru copii în a încerca ca dieta lor să fie cât mai variată şi completă, cel puţin până când vor împlini doi ani. În afară de acest obicei, de a alege alimente sănătoase pe care să le daţi copiilor, este necesar să se creeze în paralel cu aceasta, obiceiul de a servi produsele alimentare la masă şi în companie. Face din ingerarea alimentelor o întâlnire plăcută! Evitaţi să mâncaţi în faţa televizorului, precum şi să limitaţi prezenţa fiului vostru la televizor, la nu mai mult de două ore pe zi. Non-obezii şi părinţii obezi sunt întotdeauna exemple pentru copiii lor! În cazul în care tatăl sau mama mănâncă prea multe alimente şi sunt obezi, este aproape sigur că şi copilul va dobândi acelaşi obicei. În acest caz, este necesar de a schimba obiceiurile din familie cu privire la produsele alimentare consumate iar în paralel, să încurajăm activităţile fizice în aer liber.

Posibilităţi de alimentaţie sănătoase

Obezitatea nu este întamplătoare! O puteţi preveni cu câteva sugestii: 1 - utilizaţi o mai mare varietate de alimente în dieta voastră, asigurându-vă că alimentaţia este echilibrată şi conţine toate elementele nutritive necesare. 2 - cerealele (paine, paste, orez, etc.), cartofii şi legumele ar trebui să constituie baza alimentaţiei zilnice, asta întrucât glucide reprezintă între 50% şi 60% din caloriile folosite în dietă. 3 - se recomandă ca grăsimile să nu depăşească 30% din aportul zilnic; de asemenea, ar trebui să fie redus consumul de grăsimi saturate şi acizi graşi. 4 - proteinele ar trebui să ofere între 10% şi 15% din totalul de calorii zilnice, iar aceste proteine ar trebui să fie combinate (animale şi vegetale). 5 - ar trebui să crească consumul zilnic de fructe şi legume pentru a ajunge la cel puţin 400 g / zi. Asta este, mănâncă de cel puţin cinci porţii pe zi din aceste alimente! 6 - consumul moderat de alimente bogate în zaharuri simple, cum ar fi bomboanele, dulciurile şi băuturile răcoritoare. 7 - reducerea aportului de sare din toate sursele la mai puţin de 5 g / zi, şi să se promoveze utilizarea de sare iodată. 8 – este necesar consumul a unu-doi litri de apă pe zi. 9 - nu începeţi ziua fără un mic dejun compus din lapte, cereale (pâine, biscuiţi, cereale pentru micul dejun ...) şi fructe, la care ar trebui să consacraţi între 15 şi 20 de minute din timp. În acest fel, se evită sau reduce nevoia de a manca mai putin hranitor pe la mijlocul dimineţii, dar asta conduce şi la îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale ale copiilor de la şcoală. 10 - implicarea tuturor membrilor familiei în activităţi legate de alimente: cumpărături, decizia cu privire la meniul săptămânal, cine să pregătească şi să gătească mâncarea, etc.
Tratamentul împotriva obezităţii infantile implică practic modificări de comportament, hrănire şi fizice. Tratamentul obezităţii în copilarie nu este o sarcină uşoară, nici pentru cadrele medicale, familie sau copii, deoarece astfel de tratamente se bazează pe schimbarea stilului de viaţă, care implică modificarea obiceiurilor alimentare şi fizice. Cu cât un copil este mai înaintat în vârstă, cu atât mai greu este de a pune în practică aceste schimbări, dar nu este imposibil! Pilonii de tratament 1. Metoda folosită pentru a trata obezitatea infantilă este în mare parte bazată pe combinarea unei diete limitate cu activitate fizică crescută, educaţia nutriţională şi schimbarea comportamentul alimentar. Dar aceste măsuri vor fi eficiente numai în cazul în care copilul are parte de susţinerea şi încurajarea familiei sale.

Terapia copilului


Schimbarea comportamentul începe cu învăţarea auto-controlului. Pentru ca dieta să intre în vigoare, este necesar ca copilul să primească încurajare şi consolidare socială, prin adresarea de mesaje pozitive, astfel încât el să îşi poată construi stima de sine şi să se simtă încrezător în eforturile sale. Cu alte cuvinte, activitatea iniţială se bazează în special pe combaterea anxietăţii şi a depresiei, sentimente care pot duce la creşterea în greutate de un copil.
Cel mai bun moment pentru a încerca să schimbaţi lucrurile din jurul vostru este chiar acum! Şi puteţi găsi motivaţia de a lua iniţiativa aruncând o privire la statisticile de pe cealaltă parte a globului! Paşii cei mai importanţi prin care puteţi ajunge la obiectivul dumneavoastră sunt aceia de a îmbunătăţi dieta copilului dumneavoastră şi de a creşte activitatea lui fizică. Medicul de familie vă poate da indicaţii detaliate cu privire la menţinerea sănătăţii, dar puteţi găsi şi mai jos câteva indicaţii elementare.

Vă recomandăm o dietă şi câteva sugestii de activitate pentru început, în a obţine scăderea în greutate:• Uita-te la mărimea porţiilor şi limitează-I copilului accesul la alimentele bogate în zahăr. • Adăugaţi o mulţime de fructe şi legume în dieta copilului. • Selectaţi cereale integrale şi includeţi-le în alimentaţie. • Ţintiţi sursele de proteine sanatoase din fasole, peşte, carne de pasăre sau carne slabă. • Creaţi oportunităţi pentru o varietate de exerciţii fizice care sunt distractive, cum ar fi dans, înot, drumeţii dar şi a sări coarda. • Limitaţi activităţile sedentare, cum ar fi privitul la televizor sau jucatul jocurilor video. • Faceti o afacere de familie din a-i aduce pe toţi laolaltă şi din a-i pune să facă mişcare împreună!
Reuşita constă în adoptarea obiceiurilor sănătoase!
Salvaţi bani dacă cumpăraţi alimente sănătoase! Încercaţi aceste trucuri: - Întocmiţi de acasă lista de cumpărături, înainte de a vizita magazinul. - Atunci când este posibil, puneţi la congelator alimentele gătite sănătos, pentru a asigura o masă rapidă ulterior. - Umpleţi fructierele din casă şi frigiderul cu fructe şi legume de sezon.
- Copilului îi este foame un pic, dar nu ştii ce gustari îi poţi da? În primul rând, eliminaţi ceea ce nu ar trebui să aibă la îndemână: junk food (mancare nesănătoasă). Apoi, fiţi gata să consumaţi câte o gustare sanatoasă pentru întreaga familie. Nu este corect să lăsaţi copilul singur în această luptă nedreaptă! Încercaţi unele dintre următoarele opţiuni: cerealele integrale, cum ar fi cerealele cu boabe întregi (alune, nuci, etc.), iaurt cu fructe fără grăsimi, unele legume, cum ar fi ardeiul roşu sau morcovul.

Oferiţi-i copilul şansa de a face alegeri în propria sa dietă, oferind o selecţie de gustări sănătoase, precum şi termenul de gustare servită doar la bucătărie, pentru a fi conştient că a mânca este o activitate şi nu o acţiune robotizată. Dacă sunteţi cu adevărat preocupat de sănătatea copilului dvs., nu există niciun moment mai bun decât cel prezent pentru a porni şi copilul dvs. pe drumul către o viaţă sănătoasă! Sunteti gata să duceti copilul la pediatru pentru a discuta despre sănătatea copilului dumneavoastră?
Când vine vorba de reducerea obezităţii infantile, primul pas este acela de a nu arăta cu degetul. Obezitatea apare dintr-o varietate de factori. Auto-culpabilizarea nu este doar neproductivă, dar este, de asemenea, o sursă de angoasă neîntemeiată şi nesănătoasă pentru copil.

Prevenirea / Soluţie

Primul pas în a face schimbarile de dietă este acela de a obtine copii motivaţi să se schimbe. Adesea părinţii pot servi ca modele de rol, care oferă ajustări în stilul de viaţă, pe care copiii îl pot urma. Planificarea meselor este un ingredient important în scădere în greutate, şi copiii ar trebui să fie învăţaţi despre partea bună a controlul. Gustarea ar trebui să fie limitată, iar copiii ar trebui să fie încurajaţi să facă alegeri alimentare sănătoase la şcoală şi atunci când nu sunt cu părinţii.

Concluzie:
În cazul în care obezitatea nu este abordată în copilărie, copiii supraponderali prezintă un risc mai mare de a deveni adulţi supraponderali, conform concluziilor medicilor de la Universitatea din Michigan Health System. Riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea se pot agrava în timp şi pot să conducă la complicaţii, cum ar fi guta, probleme la vezica biliară şi probleme de reproducere, boli hepatice şi chiar anumite tipuri de cancer.

Sursa: www.livestrong.com



























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu