Vizitatori online

Invisible

miercuri, 22 septembrie 2010

Cornuleţe de casă



Pentru aceste cornuleţe clasice, avem nevoie de:
1. 1 pachet margarină "Unirea" sau o cană de untură (este mai bună grăsimea de porc, dar eu nu am avut)
2. 1 cană lapte bătut
3. 2 ouă
4. 1 pliculeţ cu drojdie uscată
5. 100 g zahăr
6. 500-600 g făină (sau cât cere aluatul atunci când îl frământam, atât cât să iasă mai moale, dar destul de ferm pentru a putea fi întins)
7. arome: vanilie, rom sau coajă de lămâie
8. rahat şi nucă pentru umplutură.


Eu am frământat aluatul la maşina de făcut pâine, dar dacă nu aveţi aşa ceva procedaţi astfel:
- dizolvaţi drojdia în puţin lapte cald (sau apă caldă);
- cerneţi făina într-un vas şi adăugaţi peste ea următoarele: margarina (sau untura) topită, laptele bătut, ouăle, zahărul, drojdia şi un praf de sare;
- se frământă un aluat potrivit de tare, care se lasă la crescut, la cald, acoperit cu un prosop şi ferit de curent, aproximativ 1 oră;
- după ce aluatul şi-a dublat volumul, pudrăm cu făină o suprafaţă de lucru şi mai frământăm puţin aluatul (adăugând încă o mână de făină, dacă acesta cere, adică dacă coca este lipicioasă);



- întindem cu ajutorul sucitorului o foaie de aluat, cu o grosime de aproximativ 1 cm;
- tăiem fâşii de aluat, apoi pătrate sau dreptunghiuri, pe care le tăiem în dreptunghiuri;
- umplem bucăţile de aluat cu rahat tăiat în cubuleţe sau cu nucă mărunţită şi amestecată cu zahăr şi câteva linguri de lapte cald (putem folosi ca umplutură şi gemul);



- rulăm bucăţile de aluat, le aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu gălbenuş de ou bătut şi le coacem la foc potrivit, cam 15-20 min. (până ce cornuleţele se rumenesc frumos);

- după ce le scoatem din cuptor, pudrăm cornuleţele din plin cu zahăr pudră.


Se servesc imediat, dar sunt bune şi a doua zi. Cornuleţele de casă reprezintă un desert tradiţional, nepretenţios, dar cu parfum de copilărie!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu