Vizitatori online

Invisible

miercuri, 1 septembrie 2010

Par sanatos - par frumos

Hai sa vedem ce este mai frumos: un păr vopsit dar degradat sau un păr nevopsit, dar flexibil şi sănătos? Ei bine, eu pledez pentru părul natural! Cred ca acesta va fi noul trend, deşi nu mai văd aproape deloc femei nevopsite în jurul meu. Într-o realitate de femei frumoase, care recurg la toate tehnicile posibile de înfrumuseţare (ceea ce nu este condamnabil), dar care îşi distrug deliberat părul, trupul, sănătatea, totul în numele frumuseţii (vezi celebrul caz autohton al Biancăi Drăguşanu, o fată plăcută dar sclava necondiţionată a propriei frumuseţi!) aş dori să vă expun în câteva cuvinte exemplul personal şi motivele pentru care acum aleg naturalul.
De când mă ştiu, natura m-a înzestrat cu o podoabă capilară mulţumitoare, eu având un păr bogat şi sănătos. Chiar îmi puneam întrebarea de ce se plânge toată lumea că îi cade părul, căci eu nu am avut niciodată problema asta. Până în urmă cu doi ani, însă. Atunci a început să îmi cadă masiv părul, astfel că am pierdut cred că jumătate din firele de păr avute, aproximez eu. În prezent nu mai îmi cade la fel de mult, dar pierd fire de păr în continuare. Mă tem de ziua în care poate nu voi avea ce să mai port pe cap decât o perucă (ei, exegerez! glumesc doar!... SPER!!!).
Fără să vreau să vă plictisesc, vă spun pe scurt că, de aproximativ paisprezece ani, am tot făcut experimente pe părul meu, pentru că şi acesta mi-a permis. Astfel, am fost roşcată (toate nuanţele, de la portocaliu, la roşu acaju), brunetă (de la şaten închis până la negru cu reflexe albăstrui), iar în urmă cu 3-4 ani am devenit blondă. Această ultimă alegere m-a avantajat cel mai mult (doar blondele sunt fruncea!), am savurat momentele în care mă simţeam frumoasă şi apreciată, pentru ca astăzi să regret tot! Ca să vă faceţi o părere: eu, care sunt şatenă deschis, când m-am casatorit în urmă cu paisprezece ani, eram brunetă şi făcută permanent spirale (aşa era moda atunci). Pentru că nu puteam să mă mai pieptăn decât când mă spălam pe cap şi îmi turnam o sticlă de balsam, m-am enervat şi am băgat foarfeca într-o zi în păr, tăindu-l aproape de rădăcină, acolo unde puteam băga pieptănul. Soţul meu s-a speriat şi mi-a declarat că nu va mai merge alături de mine pe stradă, de frică să nu creadă lumea că este homosexual! Vă daţi seama cum arătam!! În fine, după ce părul a crescut, nu m-am mai făcut permanent, dar l-am vopsit la greu.


Acum sunt nevopsită, cam de un an de zile, ceea ce mi-a dat prilejul să redescopăr culoarea naturală a părului meu. Am noroc şi de faptul că nu am fire albe şi nu sunt nevoită să le acopăr. Dar mă simt foarte bine aşa, deşi părul încă îmi cade - dar în limite acceptabile - şi intenţionez să îmi agresez părul cât mai puţin pe viitor. De exemplu, după ce mă spăl pe cap nu mai folosesc balsam (şi acesta am observat că îngreunează firul de păr şi îl ajută să cadă), îmi înfăşor părul într-un prosop gros şi îl las 10-15 minute. Apoi îl las să se usuce natural, evitând foehnul. Mă tund periodic, mai ales că odată crescut, părul arată mai rar şi mai degradat.

Mai jos vă redau câteva remedii naturale împotriva căderii părului sau a îngrijirii lui efective, pe care le puteţi prepara cu toată încrederea acasă, eu fiind din ce în ce mai împotriva produselor din comerţ, despre care cred că este doar reclama de ele! Personal, am convingerea că o femeie, deşi poate nu este foarte frumoasă, dacă are un păr sănătos şi îngrijit, poate fi extrem de feminină, în comparaţie cu o femeie frumoasă, dar care îşi poartă cu mândrie podoaba capilară arsă, tocită, neîngrijită, pe scurt, nedemnă de o femeie modernă!


Şi cum un păr frumos reflectă stilul de viaţă al persoanei şi sănătatea acesteia, iată cum produsele naturale vă pot oferi soluţii pentru problemele pe care este posibil să le aveţi de-a lungul vieţii. Aceste trucuri mici sunt, de fapt, unele măşti "home-made" compuse din ingrediente naturale, care vor îmbunătăţi calitatea părului. Aceasta este cea mai bună modalitate de a rezolva multe probleme ... tu nu cheltuieşti multi bani ... nu îţi faci programare la coafor, nici nu îţi pierzi timpul şi vei obţine chiar şi un rezultat mai bun decât cel oferit de produsele chimice (profesionale). Ştiu că multă lume mă va blama, dar nu strică să încercaţi. Sper să vă fie de folos!
1. Mască cu ulei de măsline si usturoi.
Chiar daca sună ciudat si are un miros groaznic, aceasta mască ajută regenerarea părului şi previne căderea acestuia. De fapt: uleiul previne caderea parului, usturoi oferă fineţe şi strălucire! Ai nevoie de: o lingură de ulei de măsline + vitamina E si A fiolă (1), o lingură de miere, o lingura de ulei de ricin, unul sau doi catei de usturoi, un gălbenuş de ou şi ulei de măsline (mai mult de două linguri). Masca se aplicăa la rădăcină şi apoi peste tot părul tău. Este acoperit cu un prosop sau o cască de baie şi stai cu el între 30 de minute şi o oră. Părul este apoi spălat ca de obicei, cu şampon.
2. Masca cu banane şi lămâi
Masca oferă elasticitate şi previne vârfurile părului de la "divizare".
Ai nevoie de: o banană, o jumătate ceaşcă de miere, o lingură de ulei de măsline, câteva picături de suc de lămâie proaspat. Aplică amestecul pe părul ud, proaspăt spălată şi lăsaţi-o să lucreze timp de aproximativ 40 de minute. Spălaţi-l cu apa calda.
3. Masca cu drojdie de bere şi suc de urzică
Masca este destinată să recupereze sănătatea scalpului şi să consolideze radacinile firelor de păr. Ai nevoie de: 50g de drojdie, 5 linguri de ulei de măsline, 4 linguri de miere incalzită, o cană de suc de urzică (fierte sau macerate). Se amestecă toate ingredientele până când veţi obţine o compoziţie omogene şi se aplică în păr semi-uscat, masând usor. În aproximativ 10-15 minute spălaţi părul cu apă calduţă (nu trebuie să fie apa fierbinte!).
4. Şampon pe bază de plante
Amestecaţi într-un bol:- un capac de şampon delicat pentru copii, 30 ml decoct de plante medicinale (orice planta) şi 4 picături de ulei esential. Amestecaţi bine ingredientele şi utilizaţi în mod normal şamponul obţinut. Beneficii:
- este un şampon natural;
-chiar daca are la baza un sampon din comert (samponul pentru copii), de regula, aceste sampoane au o compozitie delicata;
- ajuta la mentinearea unui par sanatos si frumos.
5. Pastă împotriva căderii părului
Ingrediente pastă: ulei cald de masline, miere de albine, 1 lingurita de scortisoara pudra. Aplicati pasta pe păr, masând bine rădăcina şi firul de păr pe întreaga sa lungime. Lăsaţi pasta timp de 15 minute, apoi spălaţi părul. Repetati tratamentul în fiecare săptamână.
6. Tratament cu ulei pentru păr uscat
Părul uscat, lipsit de stralucire, necesita aplicarea unei măşti din uleiuri, înaintea fiecărei şamponări. Ingrediente: 6 picaturi ulei esential, 30 ml ulei de migdale, sau un alt ulei vegetal. Amestecati bine cele 2 uleiuri si turnaţi o mica cantitate în palme. Frecati bine palmele, apoi masaţi cu delicateţe scalpul. Intindeti uleiurile pe toată lungimea firului de păr. Acoperiţi părul cu o folie de plastic şi lăsaţi uleiul să acţioneze timp de 20-30 de minute. Spalati apoi părul cu un şampon delicat. Beneficii:
- firul de păr devine mai puternic;
- părul devine moale si usor de periat;
- uleiul confera parului luminozitate si aspect sanatos.
7. Mască de ingrijire a părului vopsit - păr normal sau uscat
Pentru parul normal sau uscat se recomanda o masca de hidratare intensa si regenerare, care reface structura proteică a părului. Această mască se prepară astfel: se pun într-un castron şi se amestecă două linguri de ulei de ricin (de la plafar sau farmacie), doua linguri de ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie, 10 picaturi de vitamina A uleioasa (se cumpara de la farmacie), o fiola de vitamina E (tot de la farmacie), un galbenus de ou si doua linguri de miere.
Masca se tine jumatate de ora, apoi parul se spala cu sampon,si se clateste ulterior.
De asemenea, oul singur poate fi folosit ca un adevarat balsam de par. Separa albusul de galbenus si bate albusul cu un tel pana se transforma intr-o spuma groasa apoi adauga si galbenusul. Maseaza-ti aceasta spuma in parul curat, dupa spalare, si ramai asa cateva minute. Dupa ce clatesti parul tine-l putin sub un jet de apa rece.
Pentru si mai multa stralucire clateste-l cu un litru de apa calaie in care ai dizolvat doua linguri de otet. Nu-ţi face griji, mirosul de oţet nu va rămâne în păr.
8. Maioneza are rol de balsam pentru păr
Alegeţi un ulei (masline, ricin, jojoba, porumb etc) şi faceţi maioneză dintr-un galbenuş de ou. Aplicaţi pe părul spălat şi lăsaţi 20 minute, spălaţi din nou părul iar în apa de clătire folosiţi oţet de mere sau zeama de lamaie (fiind astringente impiedica despicarea varfurilor şi protejează părul de agenţii din atmosferă).



Sfaturi generale!
Medicii recomandă:
- Ca si pielea, părul reflectăa starea globală a sănătăţii omului şi are nevoie de îngrijiri adecvate. Pentru aceasta, mai intii trebuie sa ne cunoastem tipul de par. Parul normal este stralucitor, placut la atingere. Fiind sanatos, acesta se îngrijeşte cu un şampon pe bază de plante, fără să necesite alte tratamente costisitoare. Este necesara doar o cura, de două ori pe an (sfirşitul iernii şi începutul toamnei), pentru prevenirea despicării vârfurilor. Galbenuşul de ou constituie un remediu excelent pentru parul uscat! Parul uscat se rupe usor, pare tern şi poros, vârfurile sunt tocite sau despicate. Poate fi uscat de la natura (ereditar) sau poate sa devină astfel din cauza tretamentelor termice sau chimice suferite (ondularilor permanente facute la cald, a abuzului de colorante, soda, sapunuri alcaline). Acest tip de par trebuie protejat de soare si de apa de piscina, folosind o cască de baie.
- Dintre şampoanele cele mai indicate pe care ar trebui să le folosim, avem de exemplu şamponul care contine gălbenuş de ou, care este bogat în lecitină. Acesta acţionează şi asupra creşterii părului, dându-i supleţe şi luciu. Gălbenuşurile pot fi folosite şi ca atare, aplicindu-se direct pe par, cu 2-3 picaturi de suc de lamiie si masând câteva minute. De asemenea, sampoanele pe baza de keratina, colagen şi pantenol sunt utile. Apa folosita la spălatul părului are o mare importanţă, deoarece o apă dură îmbicseşte firele de păr, fixând urmele de şampon. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este bine sa se foloseasca apa de ploaie sau sa se adauge in apa de spalat o lingurita de bicarbonat de sodiu.
- Uscarea părului se face doar cu prosoape încalzite şi nu cu foehn sau la o sursă de căldura prea puternică. Sunt contraindicate tratamentele chimice. Insuficienta gresare a parului poate fi compensata prin bai de ulei, care se fac masând pielea capului cu ulei de ricin sau de măsline, usor încălzit, dupa care se înfaşoară capul cu un prosop înmuiat în apă caldă. Periatul părului uscat se face obligatoriu, seara, pentru a-l aerisi. Se folosesc perii naturale, din păr de porc şi nu din plastic.
- Cum se întreţine şi se însănatoseşte părul gras? Părul gras este lucios pe toata lungimea firului şi, mai ales, la rădăcini. Acest tip de păr este cel mai greu de intreţinut şi de însănătoşit. Excesul de sebuum se datorează afluxului de grasimi, de cele mai multe ori în legătură cu activitatea hormonală. Acesta apare la pubertate şi dispare dupp menopauză. Parul gras se spală o dată la 10 zile, iar folosirea săpunului sau a şampoanelor prea detergente este contraindicată. Recomandate sint produsele pe baza de plante (măsline, urzică), cu proprietăţi antielectrizante, neiritante, care "reglează secreţia sebacee şi combat dezvoltarea microbilor". Pentru tratarea acestei afectiuni se folosesc doar lotiuni speciale prescrise de medic. Seboreea este însoţită adesea de mătreaţă, care marchează începutul căderii părului. Razele ultraviolete, helioterapia si diferitele lotiuni pot aduce o ameliorare. Periatul parului gras se face cu grija, nu brutal, nici prelungit şi nu va porni chiar de la rădăcina firului de păar. În cazuri de cădere masivă a părului, periatul se evită.
- Parul mixt este gras la radacină şi uscat către vârfuri. Este dificil de tratat, putându-se folosi un şampon pentru părul gras, aplicat doar la rădăcina părului şi un revitalizant pentru părul uscat aplicat pe vârfuri. Emulsiile concepute special pentru virfurile uscate pot fi eficace. De asemenea, tăierea regulată a vârfurilor este o regulă pentru acest tip de păr. Părul fin şi delicat care se rupe uşor şi nu stă coafat trebuie spălat o data la 10 zile cu şampoane uşoare, vegetale, cu jojoba sau ceai verde, care sa-i confere volum. Acesta nu trebuie vopsit, decolorat sau periat prea des.
- Este recomandabil să aplicam o mască hidratantă minim o dată pe săptamână, să folosim uleiuri speciale pentru vârfuri şi să nu agresam părul cu prea multe produse de styling. Având în vedere multitudinea de vitamine si minerale pe care natura ni le pune la dispozitie în fiecare zi, de ce să nu profităm de ele în favoarea podoabei noastre capilare?




Cu speranţa că sfaturile specialiştilor vă vor fi de folos, va doresc un par sănătos şi viguros, indiferent de culoare! Sănătatea este cea mai importantă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu