Vizitatori online

Invisible

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Pâinici dulci

Aceste pâinici minunate le-am găsit pe www.aromeinroz.com unde erau denumite "chifle pufoase cu unt şi miere", şi arătau aşa de bine încât nu m-am abţinut să nu le încerc. Eu am facut aluatul la maşina de făcut pâine, însă va ofer mai jos reteta originală, preluata de pe site-ul mai sus mentionat:

Ingrediente:

  • 800 de gr făină 550
  • 1 plic drojdie uscată
  • 7 linguri apă
  • 1 linguriţă sare
  • 2 oua
  • 5 linguri miere
  • 70 gr unt
  • 250 ml lapte
  • pentru ” topping” – unt şi miere, cât doreşte fiecare

Drojdia se dizolvă în apă călduţă, amestecată cu o linguriţă de miere, şi se lasă 10 minute la loc călduţ, până începe să fermenteze ( apar niste bule la suprafaţă).

Untul se topeşte la microunde, apoi se lasă să se răcească. Într-un bol, se amestecă ouăle, mierea, laptele călduţ şi untul topit, sarea, apoi se adaugă drojdia dizolvată.
Se amestecă totul foarte bine, apoi se adaugă 600 de grame de făina. După o oră, se adaugă şi restul de faină, şi se framantă încă câteva minute, până când aluatul începe să se desprindă de pe pereţii bolului. Se aşează iar la crescut, pentru încă o oră.
După o oră, aluatul şi-a dublat volumul.
Se rastoarnă pe planşeta bine înfăinată, şi se împarte în 16 bucăţi egale.

Fiecare bucata se modelează în formă rotundă, de chiflă, şi se aşează într-o tavă unsă şi tapetată cu hârtie de copt (sau cu unt şi pesmet, cum a fost cazul meu).

Se lasă pentru ultima oară la dospit pentru 30 de minute, după care crestăm pâinicile cu un cuţit bine ascuţit, pentru a avea un aspect plăcut;

Coacem pâinicile în cuptorul încins în prealabil, la foc mediu, până se rumenesc, cam 15 minute.

Fierbinţi, se ung cu unt topit. Se pot servi unse cu miere, dacă dorim. Le-am încercat şi sunt foarte bune, mai ales dacă dorim să înlocuim - în diferite ocazii - veşnica pâine din comerţ cu ceva proaspăt şi deosebit, făcut în casă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu