Vizitatori online

Invisible

miercuri, 3 noiembrie 2010

Să mâncăm sănătos!

Ce înseamnă, de fapt, să fii sănătos? Păi ... să te poţi bucura de viaţă, fără ca această stare să fie umbrită de suferinţe fizice sau psihice, care scad calitatea vieţii individului şi îi limitează dreptul la confortul general. Din păcate, abia când simţim diferite dureri (de cap, măsea, stomac, etc.) realizăm cât de bine este să nu te doară nimic, fără a înţelege totuşi că, de cele mai multe ori, motivele pentru care ne simţim rău sunt imputabile tot nouă, prin refuzul de a acorda atenţia cuvenită organismului nostru. Astfel, acesta merită să fie îngrijit şi hrănit sănătos pentru a funcţiona normal, fapt care este direct răspunzător de starea noastră de bine sau de mai puţin confort.

A avea grijă de corpul nostru nu presupune doar a ne machia sau coafa cât mai modern, ci presupune un stil de viaţă echilibrat, în care alimentaţia joacă un rol-cheie!

Astfel, majoritatea medicilor nu recomandă dietele drastice, care pot afecta grav organismul, ci o alimentaţie cât mai diversă, care să acopere tot necesarul de nutrienţi de care are nevoie organismul uman.




Pentru a funcţiona la parametrii optimi, trupul nostru are nevoie atât de legume şi fructe, dar şi de carne, cereale, lactate şi chiar şi dulciuri, cu condiţia să nu consumăm în exces niciunul dintre aceste categorii de alimente, ci să le îmbinăm în mod echilibrat.

Dintre toate alimentele, găsiţi mai jos sugestii clare privind eficienţa cât mai practică a unora dintre ele.

Care sunt resursele naturale de sănătate?
Bineînţeles, în primul rând, fructele şi legumele! Dintre legume, sfecla roşie, păstârnacul şi ţelina sunt foarte bogate în potasiu, calciu şi fosfor. Guliile conţin în plus multă vitamina C, iar morcovii sunt o sursă importantă de beta carotene.







Iată cum puteţi prepara aceste legume sub forma unor snack-uri gustoase şi cu conţinut redus de grăsimi şi calorii: tăiaţi felii subţiri de rădăcinoase şi opăriţi-le câteva secunde în apă clocotită. Scurgeţi apa şi uscaţi feliile cu un prosop de hârtie. Puneţi-le pe o tavă întinsă de copt, stropiţi-le cu puţin ulei şi coaceţi 6-10 min. în cuptorul preîncălzit la 200 grade C, până se auresc şi devin crocante. Presăraţi deasupra sare de mare sau sare obişnuită (sarea de mare are un conţinut de sodiu mai redus).

Cum putem combate gripa?

O dietă săracă în grăsimi, dar bogată în elemente nutritive, poate preveni răcelile şi gripele frecvente în acest sezon. La primul semn de răceală, începeţi un regim alimentar care să crească puterea sistemului imunitar al organismului astfel:
- Beţi câte un pahar de suc de portocale la fiecare două ore. Pentru maximum de prospeţime, e bine să preparaţi sucul din fructe proaspete. Vitamina C şi bioflavonoidele prezente în citrice vor ajuta sistemul imunitar să lupte cu răceala şi gripa.
- Dacă aveţi nasul înfundat, evitaţi consumul de produse lactate, care sporeşte secreţia mucusului. - Usturoiul miroase dezagreabil, însă e foarte bun pentru întărirea organismului! Ajută la combaterea infecţiilor bacteriene, virale ori fungice, cum ar fi gripa, răceala, aftele şi durerile de gât.




- Adăugaţi în alimentaţia zilnică câţiva ardei iuţi proaspeţi sau boia de ardei iute. Ardeiul iute acţionează ca decongestionant al căilor respiratorii.








Ce alimente pot fi considerate o adevărată hrană pentru creier?


- Peştele conţine o importantă cantitate de acizi graşi esenţiali, care ajută în procesele de învăţare. O carenţă de astfel de acizi este responsabilă pentru incidenţa crescută a cazurilor de deficienţe de învăţare.

- Rozmarinul îmbunatăţeşte memoria şi combate anxietatea, asigurând o stare de bună dispoziţie.



- Brocoli conţine fier, acid folic şi vitamina C. Cercetările arată că lipsa fierului îngreunează gândirea şi conduce la stări de depresie. Absorpţia fierului în organism este favorizata de vitamina C.
- Uleiul şi seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E. O doză zilnică de vitamina E poate întărzia considerabil apariţia bolii Alzheimer.
De ce fibrele sunt bune?
- O alimentaţie bogată în fibre previne cancerul intestinal deoarece fibrele au un rol esenţial în procesul de digestie. Fibrele le găsim în fructe şi legume, dar şi în cerealele integrale, care sunt cele mai recomandate pentru a fi consumate.

De exemplu, orezul brun conţine de 3 ori mai multe fibre în comparaţie cu orezul alb.

Da, există vase de gatit care măresc conţinutul de fier

Dacă aveţi nevoie de mai mult fier în organism, fără a lua suplimente, gătiţi în vase de fontă.
Mâncarea gătită în acestea conţine în medie de 2 ori şi jumătate mai mult fier decât cea gătită în alte tipuri de vase.

În speranţa că aceste informaţii vă vor ajuta să vă păstraţi sănătoşi, vă ofer mai jos o piramidă a alimentelor sănătoase, în care alimentele de la bază (cerealele) sunt cele mai importante şi mai recomandabile, în timp ce alimentele din vârful piramidei (dulciuri, chipsuri, etc.) ar trebui să le consumăm cât mai rar şi cu moderaţie. Multă sănătate vă doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu