Pentru anotimpul rece această mâncare de fasole uscată este, pe cât de simplu de gătit, pe atât de potrivită. Eu am încercat varianta cu afumătură, dar o puteţi găti şi simplă, fiind la fel de gustoasă.
Aveţi nevoie de:
1. 1 kg fasole
2. legume (3-4 cepe, 2 morcovi mai mari, 1-2 ardei graşi)
3. afumătură (şuncă, coastă, etc.) 300-400 g
4. 4-5 linguri pastă de tomate (cu cât mai multă pastă de tomate folosim, cu atât mai gustoasă va ieşi această fasolică)
5. 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
6. condimente (sare, piper, foi de dafin, cimbru, pătrunjel verde).
Procedăm astfel:
- curăţăm fasolea de impurităţi, o spălăm şi o punem la opărit cu apă doar cât să o acopere; când fasolea a început să fiarbă, adăugăm bicarbonatul de sodiu (bicarbonatul uşurează digestia), amestecăm (acesta se va umfla) după care lasăm 3-4 minute să mai fiarbă; stingem apoi focul, aruncăm apa în care am opărit fasolea şi o spălăm în mai multe ape, până ce rămâne curată;
- punem fasolea din nou la fiert cu 4-5 litri apă şi 1 lingură de sare, peste care adăugăm legumele (2 cepe, morcovii şi ardeii) tocate mărunt;
- într-o altă cratiţă mai înaltă, călim celelalte două cepe cu şunca tăiată bucăţi;
- când ceapa s-a călit, adăugăm pasta de tomate şi amestecăm bine;
- imediat adăugăm boabele de fasole peste ceapa şi şunca călite, cu ajutorul unui polonic, după care completăm cu supă de fasole până ce boabele au fost acoperite;
- mai fierbem fasolea 10 min., amestecând des pentru a preveni lipirea mâncării;
Este un fel de mancare neaoş românesc, pe care îl gătesc mai rar dar de fiecare dată cu poftă şi plăcere, iar cei care l-au gustat, l-au apreciat şi l-au solicitat iar şi iar. Merită încercat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu