Vizitatori online

Invisible

duminică, 11 iulie 2010

PRAJITURA GLAZURATA CU COCOS















Am musafiri diseara si a trebuit sa fac repede o prajitura, mai ales ca am fost curioasa sa incerc si forma de prajitura adusa din mama din Italia, care este confectionata din silicon, dar este absolut extraordinara! Va recomand sa va cumparati asa ceva... este absolut revolutionara!! Nu lipeste (fara a folosi hartie de copt, ori ulei ori faina, etc.). Asadar am gasit o reteta de prajitura cu nuca de cocos pe internet, postata de una dintre minunatele femei romance care gatesc divin, si am hotarat sa o incerc, mai ales ca mergea cu forma de silicon, fiind un fel de chec glazurat. Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
1. 3 oua
2. 2 plicuri cu budinca de vanilie
3. 220 g faina (1 cana cu varf)
4. 1 lingurita praf de copt (rasa) sau 1 lingurita bicarbonat de sodiu (tot rasa, caci altfel are prajitura gust de bicarbonat)
5. 1/2 cana de lapte (120 ml)
6. 150 g nuca de cocos
7. 50 g unt
8. 60 g ulei
9. 100 g zahar
10. 1 esenta de vanilie, un varf de cutit de sare.
Untul, ouale si laptele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se procedeaza astfel:
- Se amesteca intr-un vas faina, praful de copt sau bicarbonatul, praful de budinca si sarea.
- Intr-un vas mai mare se amesteca cu mixerul la cea mai mica viteza untul, uleiul, si zaharul. Se adauga apoi oualele, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adaugam apoi laptele, iar compozitia devine cremoasa. Se adauga faina treptat, amestecand continuu. In final adaugam nuca de cocos si amestecam cu o paleta de sus in jos, pentru a patrunde aerul in compozitie. In forma in care coacem prajitura (daca este una normala, o tapetam cu hartie de copt, sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina), asezam compozitia si o coacem in cuptorul incalzit in prealabil, aproximativ 40-45 minute (atentie: in primele 10-15 minute nu trebuie sa deschidem cuptorul), la foc mic. Incercam daca este aluatul copt, afundand in prajitura o scobitoare (daca aceasta iese curata, este gata prajitura; daca insa este inca umeda, cu urme de aluat pe ea, aluatul este inca necopt), si cand prajitura deja se detaseaza de peretii formei in care se coace, o scoatem din cuptor. O lasam in forma initiala 5 minute, apoi o scoatem si o racim pe un gratar (eu il folosesc pe cel de la cuptorul cu microunde).
- Glazura cu care se imbraca prajitura se pregateste astfel: 200 ml frisca lichida se amesteca la foc mic cu 100 g ciocolata de menaj (sau o ciocolata cu masa de cacao mai mare), data pe razatoare, amestecandu-se in continuu. Cand glazura a ajuns la punctul de fierbere, se stinge focul. Se raceste intr-un vas cu apa rece si se da chiar si la congelator pentru 5-10 minute, pentru a se inchega putin. Se intinde pe prajitura si se presara nuca de cocos. Eu nu am prea multa imaginatie la ornat prajituri, dar sa stiti ca este o prajitura de casa simpla, dar gustoasa. Dupa ce am gustat-o, am simtit nevoia de mai multa crema, deci poate ar fi mers si taiat blatul in doua foi si umpluta prajitura cu o crema simpla, sau budinca cu cacao (Dr. Oetker). Ar fi fost mai bogat gustul, mai ales ca prajitura nu este insiropata deloc. Oricum, a fost ceva dulce, bun si foarte simplu de pregatit. O recomand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu