Vizitatori online

Invisible

joi, 21 octombrie 2010

Plantele medicinale - miracolul naturii în slujba femeilor



Cu timpul, tot mai mulţi ne convingem că medicamentele ne cauzează după o folosinţă îndelungată mai mult rău decât bine, şi realizăm că plantele medicinale constituie un izvor de sănătate pentru om în general, şi pentru femei în special, acestea fiind mult mai solicitate din punct de vedere fizic şi psihic în fiecare zi. Am găsit acest articol interesant într-un număr mai vechi al revistei "Avantaje" şi vă spun că avem un avataj real dacă cunoaştem secretele plantelor!
Cum putem obţine relaxarea cu ajutorul uleiurilor volatile:

Proprietăţile curative ale uleiurilor din plante sunt cunoscute de mii de ani, ele fiind întrebuinţate de vechii perşi, egipteni şi greci. Cel mai adesea, uleiurile volatile sunt cele mai utilizate pentru masajele relaxante şi terapeutice, însă ele pot fi utilizate şi pentru inhalaţii sub formă de aburi sau pentru băile medicinale calde, parfumate.

Pentru a obţine un ulei de masaj: adăugaţi 3-5 picături ulei volatil la 10 ml ulei de bază, ca de pildă uleiul de migdale, uleiul de grâu (pentru ten uscat) sau uleiul vegetal obişnuit. Înainte de utilizare, scuturaţi bine amestecul astfel obţinut. Pentru cantităţi mai mari, combinaţi 20-60 picături de ulei volatil cu 100 ml ulei de bază.

Pentru băi medicinale: puneţi 5-8 picături ulei volatil într-o cadă şi dispersaţi uniform în volumul de apă.

Pentru inhalaţii: puneţi 5-8 picături de ulei volatil într-o oală cu apă fierbinte, acoperiţi-vă capul cu un prosop şi inhalaţi aburul timp de 5 min. sau mai mult. Sau stropiţi o batistă cu câteva picături de ulei volatil şi ţineţi-o la nas pentru a inhala parfumul.

Plantele-minune

Levantica are un efect excepţional de relaxant asupra minţii şi corpului. Constituie un remediu adecvat pentru stările de anxietate, de nervozitate şi combatere a simptomelor fizice provocate de stres, ca de exemplu durerile de cap, migrenele, palpitaţiile şi insomniile.

Museţelul este un excelent calmant al sistemului nervos şi este foarte indicat pentru calmarea deranjamentelor aparatului digestive, aparute ca urmare a stresului.


Geraniul este un ulei răcoritor, ce poate fi folosit ca sedativ pentru anxietate şi stări depresive.

Roinita sau are o aromă dulce, lămâioasă şi este excelentă pentru calmarea sistemului nervos şi pentru un sentiment de linişte şi bună dispoziţie.

Neroli este distilat din florile arborelui de portocal amar. Are o aromă răcoritoare puternică.


Masajul care vindecă

Masajul cu uleiuri volatile în zona tâmplelor şi în alte regiuni ale corpului duce la absorpţia rapidă a acestora de către piele, combate rapid durerea şi stresul.

Uleiul de trandafiri este un ulei cu un parfum delicios. Este excelent pentru afecţiunile apărute ca urmare a stresului şi pentru disfuncţiile menstruale, cum ar fi tensiunea pre-menstruală, însă evitaţi utilizarea lui în primele luni de sarcină.

Cum să ne calmăm nervii cu ajutorul plantelor

Dacă sunteţi epuizată sau aveţi o stare generală proastă datorită unei perioade îndelungate de stress, anumite plante pot acţiona ca tonice, hrănind şi întărind sistemul nervos. Tonicele folosite ca adjuvante în terapia sistemului nervos redau echilibrul, reduc anxietatea, relaxează tensiunea şi elimină stările depresive.

Următoarele plante medicinale sunt deosebit de utile în atingerea acestui scop:

Gura-lupului este realmente o rădăcină-minune a lumii, având o mulţime de proprietăţi curative. Asupra sistemului nervos are o acţiune benefică, combate tensiunea şi anxietatea, stările depresive, făcându-i pe cei cu stări generale proaste sau de epuizare să simtă un surplus de energie. Este indicată mai ales în toate afecţiunile legate de stres. Administraţi gura-lupului sub formă de ceai sau tinctură de trei ori pe zi şi combinaţi cu muşeţel, valeriană sau flori de tei, pentru a vă calma nervii şi a relaxa muschii tensionaţi.

Verbina relaxează, combate stările de tensiune şi anxietate, calmând stările depresive şi acţionând totodată ca tonic hepatic. Luaţi de trei ori pe zi sub formă de ceai sau tinctură.

Ginsengul are o capacitate puternică de a creşte rezistenţa organismului uman la stres. Poate fi luat în mod regulat timp de 2 sau 3 luni, dacă treceţi printr-o perioadă de stres puternic, ca atunci când vă schimbaţi locul de muncă sau vă mutaţi. Ginsengul este util mai ales acelora care se simt epuizaţi fizic şi nervos, cu stări generale proaste. Dacă sunteţi supusă stresului, ginsengul vă poate proteja de oboseală şi epuizare nervoasă. Luaţi zilnic sub formă de ceai, sau sub formă de tablete sau capsule gata preparate.

Salvia este o plantă cu o excelentă acţiune împotriva epuizării nervoase şi este deosebit de utilă în timpul menopauzei.

Rădăcinile de ghintură au proprietăţi întăritoare şi calmante. Se recomandă în cazul epuizărilor nervoase şi a stărilor de anxietate, şi sunt deosebit de utile pentru combaterea durerilor de cap şi a migrenelor provocate de stres.

Plantele care ne refac rezervele de energie

Multe dintre plantele medicinale aromatice ne măresc resursele generale de energie şi nivelul de vitalitate, având un efect benefic şi întăritor asupra sistemului nervos.

Ghimbirul, scorţişoara, cuişoarele şi nucşoara: fiecare dintre acestea dă un sentiment de liniste şi de bună dispoziţie.Luaţi-le sub formă de ceaiuri calde şi tincturi, sau adăugaţi-le în mod regulat îin mâncarea pe care o gătiţi, drept condimente.

Dang guiul, cunoscut sub numele de anghilica chinezeasca sau ginsengul femeii este cea mai bună plantă tonică chinezească pentru femei. Se recomandă pentru scurtarea perioadei de convalescenţă şi creşterea resurselor de energie după boală sau după naştere. Poate fi consumat sub formă de ceai sau tinctură, iar rădăcina poate fi folosită la gătit, adăugată mâncărurilor.


Ginsengul este - din nou - un faimos tonic, utilizat în medicina chinezească tradiţională pentru refacerea resurselor de energie, vitalitate şi a libidoului, epuizate în urma unei boli suferite şi a stărilor de stres. El măreşte capacitatea de concentrare şi combate stările de oboseală, putând fi folosit şi la reducerea tensiunii nervoase şi a anxietăţii. Se consumă sub formă de ceai sau tablete. Evitaţi cofeina atunci când luaţi ginseng şi, pe de altă parte, nu luaţi ginseng mai mult de două sau trei luni.

În speranţa că aceste informaţii v-au fost utile, vă doresc multă sănătate şi o viaţă lipsită de stress!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu