Vizitatori online

Invisible

joi, 28 octombrie 2010

Porc in stil italian


Ei, iată un preparat consistent şi savuros, despre care se spune că ar fi specific italienilor, însă eu cred că poate fi considerat destul de universal. În fine!
Avem nevoie de:
1. 500-700 g carne de porc fără grăsime (pulpă, muşchi sau cotlet)
2. legume: 1 ceapă mare sau două mai mici, 2-3 morcovi, 6 căţei de usturoi, 1/2 lămâie, sucul şi coaja, 3 tije de ţelină (eu nu am avut, aşa că am folosit 1 fir de praz)
3. 1 pahar de vin (200 ml)
4. 1 conservă cu roşii în bulion (de 400 g)
5. 4-5 linguri ulei de măsline
6. 25 g unt
7. condimente după gust (sare, piper, cimbru, pătrunjel - preferabil proaspăt)
8. două linguri făină
9. 100 ml supă de pui.
Procedăm astfel:
- încingeţi într-o tigaie de teflon 2 linguri ulei şi jumătate din cantitatea de unt şi puneţi la prăjit cotletele, spălate şi uscate cu un prosop de bucătărie;
- căliţi carnea pe ambele părţi, la foc mediu spre mic, pentru a se pătrunde bine;
- aşezaţi carnea prăjită într-un vas pentru cuptor, cu pereţi mai înalţi;
- legumele curăţate şi spălate le mărunţim (pe răzătoate, la robot sau din cuţit) după care le punem la călit într-o altă cratiţă, cu restul de ulei şi unt; din usturoi folosim doar 3 căţei, restul îl păstrăm pentru la sfârşit;
- după ce legumele s-au înmuiat, adăugăm făina şi amestecăm bine, după care adăugăm şi vinul, roşiile tăiate mărunt dar şi sucul de la 1/2 lămâie;
- adăugăm în sosul care fierbe supa de pui şi condimentele după gustul fiecăruia (în afară de pătrunjel), dar şi două linguriţe de zahăr dacă ni se pare prea acrişor;
- când sosul a scăzut şi s-a legat, oprim focul;
- turnăm sosul peste bucăţile de carne şi dăm tava la cuptor, la foc mic spre mediu, pentru 1-2 ore, până ce friptura a scăzut iar carnea s-a pătruns bine;
- cu 10-15 min. înainte de a stinge focul cuptorului, adăugăm în friptură cei 3 căţei de usturoi rămaşi, pisaţi, precum şi coaja rasă de lămâie şi pătrunjelul tocat mărunt.
Servim friptura fierbinte, cu garnitură de cartofi pe jumătate fierţi şi traşi la tigaie. Are un gust exotic, aromat, diferit de friptura românească, care este o mâncare totuşi grea.

Poftă bună!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu