Vizitatori online

Invisible

duminică, 24 octombrie 2010

Sarmale din carne de pasăre


Aceste sarmale delicioase şi uşor de digerat merită încercate, fiind foarte potrivite în special pentru copilaşii noştri. Carnea de pasăre în sarmale a fost o surpriză plăcută pentru mine, aşa că o tot folosesc, ori de câte ori am ocazia.

Avem nevoie de:
1. 1 kg carne de pasăre tocată (pui, găină, curcan, etc.)
2. 2 verze murate (iniţial am vrut să folosesc varză proaspetă, dar dura prea mult să o opăresc, aşa că am folosit din cea murată în final)
3. 1 cană orez
4. 6-7 cepe
5. condimente (speciale, pentru sarmale sau simple: sare, piper, cimbru, foi de dafin şi mărar)
6. pastă de tomate (destul de multă, cam 400 g).

Procedăm astfel:
- în primul rând punem varza murată la desărat (într-un vas încăpător, plin cu apă rece) cât timp pregătim umpolutura pentru sarmale;
- curăţăm, spălăm şi tocăm mărunt ceapa, după care o călim în puţin ulei;
- după ce s-a înmuiat ceapa, adăugăm peste aceasta orezul curăţat şi spălat, 1/2 cană apă, dar şi pasta de tomate, amestecând bine;

- când orezul a fiert iar lichidul a scăzut, stingem focul (orezul trebuie fiert pe jumătate) şi lăsăm compoziţia la răcit;
- amestecăm foarte bine compoziţia de ceapă, orez şi pastă de tomate cu carnea şi condimentele (sare, piper, cimbru, mărar) după gust;


- scoatem varza de la dasărat, îi rupem cu atenţie foile le tăiem în bucăţi potrivite, de aproximativ 8-10/10-12 cm, pe care le vom umple cu pasta de carne;


- luăm cu lingura carne şi o aşezăm într-una din extremităţile bucăţii de varză, după care o rulăm şi o îndesăm bine la capete, pentru ca sarmalele să nu se desfacă;
- tocăm cotoarele de varză rămase, împreună cu foile care au fost prea mici pentru a le folosi, şi punem această varză tocată pe fundul vasului în care vom fierbe sarmalele; peste varza tocată aşezăm codiţe de mărar uscat sau verde;


- aşezăm sarmalele în vas, una lângă alta, strat peste strat;

- între straturile de varză aşezăm foi de dafin şi pastă de tomate (dacă doriţi, puteţi pune şi untură, pentru ca sarmalele să iasă mai grase);

- când am terminat de aşezat sarmalele în cratiţă, facem un sos din apă caldă, 1 cub de concentrat de carne şi pastă de tomate, pe care îl adăugăm peste sarmale, astfel încât acestea să fie acoperite;
- presărăm şi mărar tocat, verde sau uscat, după care punem sarmalele la fiert;
- fierbem sarmalele la foc mediu până ce acestea încep să clocotească (ajung la punctul de firbere), după care lăsăm focul mic;

- sarmalele trebuie să fiarbă la foc mic aproximativ 3-4 ore, până ce varza s-a înmuiat; pe timpul fierberii, mai scuturaţi în stanga şi în dreapta vasul în care fierb sarmalele, pentru a preveni lipirea acestora;
- când sarmalele au fiert, lichidul a scăzut în totalitate iar sarmalele au prins o culoare frumoasă, roşiatică.

Ei bine, aceste sarmale sunt o minunăţie (ca toate sarmalele româneşti!!), aşa că vă recomand din inimă să le încercaţi. Ai mei copii (şi nu numai!) le-au consumat cu frenezie şi mare poftă, eu fiind nevoită să prepar sarmale destul de des!

Un comentariu:

  1. toate minunate, dar eu nu as pune cubul de concentrat de carne deoarece contine multa sare si glutamat, care este otrava pentru organism, in special pentru creier. Daca mancarea are tot ce-i trebuie, ce nevoie are de chimicale?

    RăspundețiȘtergere