Vizitatori online

Invisible

miercuri, 6 octombrie 2010

Varză călită cu afumătură




De cum frigul şi-a arătat colţii şi noi am început să ne zgribulim precum puii de găină, am simţit nevoia de a găti un fel de mâncare suculent şi consistent, specific anotimpului rece. Şi cum am văzut pe tarabe în piaţă varză românească, dulce şi bună (însă mai puţină şi mai scumpă decât în ceilalţi ani, din păcate), am avut imediat poftă de varză călită. Şi cum soţul meu este specialistul în această reţetă, a compărat două verze frumoase, afumătură (din păcate nu a găsit ciolan afumat), puţină şunculiţă (pentru grăsime şi gust) şi 1/2 kg pulpă de porc (pentru mine şi copii, care facem mutre la carnea grasă). În plus, am avut nevoie de 3-4 linguri pastă de tomate dar şi de condimente: piper negru, foi de dafin, mărar şi cimbru.
Procedăm astfel:
- tocăm carnea şi afumătura în bucăţi potrivite şi le punem la călit în ulei, cam 50 ml (deşi noi am folosit untură - câteva linguri- care este mai bună pentru acest preparat), până ce carnea şi-a schimbat culoarea;
- tocăm varza la cuţit sau o dăm pur şi simplu pe răzătoare (partea cu lamele), după care o adăugăm peste carnea călită;
- adăugăm varza treptat pentru că este voluminoasă la început, dar pe măsură ce fierbe, se înmoaie şi scade;
- amestecăm în varză din când în când, pentru a nu se lipi, şi o lăsăm la fiert până ce capătă un aspect lucios şi o consistenţă moale;
- într-un vas amestecăm pasta de tomate cu condimentele (adăugăm condimentele după gustul fiecăruia) şi diluăm cu 1/2 cană de apă, după care turnăm acest sos peste varză şi omogenizăm;
- lăsăm varza la fiert până ce aceasta se leagă şi scade;
- mai adăugăm sare dacă este nevoie, iar dacă varza este fiartă şi bună la gust, stingem focul;
- presărăm mărarul tocat (preferabil verde, dar eu nu am avut).
Această varză călită reprezină unul dintre felurile de mâncare pe care le prefer şi pe care le-aş consuma zilnic, fără exagerare! Este o varză dulce, foarte bună iar afumătura şi carnea îi completează în mod fericit gustul desăvârşit.
Servim varza-minune fierbinte, cu mămăliguţă, bineînţeles! Este un deliciu absolut!!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu